Mitenhän paljon sitä nuorta gynegologipoloa potutti, kun vanhempi, kaikkitietävää mallia oleva terveydenhoitaja neuvoi miten sitä asetinta oikein pidetään kiinni? Voisin omasta puolestani kertoa miltä tuntui maata paitaressuna ankeanvalkoista kattoa avuttomana katsellen, tuota posmottamista kuunnellen ja toivoen että koko epämukava toimitus olisi pian ohi, kannustaen itseäni luottamaan hoitavien käsien pätevyyteen, mutta taidan jättää sen mielikuvien varaan. Kokeneet tietävät.

Sukurasitteet kävivät käynnillä taas ilmi, ja jälleen kehotettiin kiinnittämään asiaan huomiota. Verenpaine on mitä on. Petollista ettei sitä itse huomaa. Huomaan vain miettiväni, että mitäs sitten? Tuskin tulen näkemään 80-vuotispäivääni, ja ilman lääketieteen apuja taitaisi elo jäädä isovanhempien viitoittamaan tapaan kuudenkympin ja seitsemänkympin välille. Sen verran estrogeenit auttanevat, että isän puolen perinne potkaista tyhjää siinä viidenkympin korvilla paukkuu rikki, jos se on pelkästään tästä taudista kiinni.

Joko en pelkää kuolemaa, tai sitten en vielä osaa hahmottaa elämäni loppumisen vääjäämättömyyttä, sillä tällä hetkellä minulle on yksi lysti mille virstanpylväälle ehdin taapertaa ennen viimeisiä henkäyksiä. Elämänhalussani taitaa olla toivomisen varaa. Jos ajaisin motarilla kallioon huomenna, surisin vain läheisille aiheutuvaa tuskaa. Mitä minä itselleni, enhän minä muutenkaan kovin kiinteästi tunne kuuluvani tänne. Toivon vain, että ennen loppua löytyisi jokin harmonia, tapa olla onnellinen. Toistaiseksi terveydenhoitajien saarnat ruokavaliosta ja liikunnasta eivät tällaista valaistusta lupaa, ainoastaan lisää rajoitteita tähän plebeijin elämään, joten motivaatio ottaa nämä terveysevankeliumit uudeksi toimintasuunnitelmaksi on pienehkö.

Sen sijaan siipan leikkimielinen rajapyykki uuden fillarin hankintaan tuntui hauskalta: saan uuden, kun olen polkenut duuniin viidesti. Saisinhan minä sen mankelin ostettua itse vaikka heti seuraavalla lounastauolla, mutta jostain syystä tämä haaste huvitti  kannustavalla tavalla. Kunhan kylmistä päästään, niin duunipaikan ankea kimppasuihku odottaa.