Ärsyttää. Ylen sivuilla ohjelmatiedot loppuvat vuodenvaihteeseen, ikään kuin se ei olisikaan kahden viikon kuluttua todellisuutta. Haluaisin tietää aikooko Yle näyttää kaikki uudet ITV:n Austen-filmatisoinnit vai pelkästään huomenna nähtävän Persuasionin, mutta kun ei niin ei: maailma loppuu vuoteen 2007 eikä telkkariaikatauluja siitä eteenpäin ole. Olenhan minä näistä kolmesta jo kaksi nähnyt, mutta haluaisin itse päästä todistamaan ilman erillisiä maksuja, että se kolmas on tasan yhtä huono kuin huhut kertovat. Ja kyllähän suomalaistenkin Austen-fanien pitäisi päästä näkemään hauska Northanger Abbey.

Viikonloppunakin Persuasion -mainoksessa (hämmästyttävää kyllä Yle jopa mainosti jotain hienoa ohjelmaansa) oli hämmentävästi kuva vuoden 1995 versiosta, jossa pääosassa olivat Amanda Roots ja Ciaran Hinds. Eikö ne vaan osaa? Piti taas tarkistaa että olihan tiistaina sittenkin tulossa se tuore versio.

Viime viikolla olin hetken aikaa keskellä ihmisiä, jotka keskustelivat pontevasti jostakin dekkarisankarista ja vertailivat silmät tuikkien filmatisointeja kirjoihin. Dekkareita lukemattomana olin ihan kuutamolla, en tuntenut hahmoja saati sitten liikkuvan kuvan tyyppejä, mutta tunnistin kyllä intohimon: minä voisin intoilla samalla tavalla jos keskustelun aiheena olisivat olleet pukudraamat.